top of page
Väl passande dykutrustning under ytan ger större upplevelse

 Egen Dykutrustning 

 Bättre Passform     
 - Större Upplevelse

Även om all dykutrustning ingår som lån under de flesta av Team Divers dykutbildningar blir upplevelsen större med egen dykutrustning. Du kanske inte till en början har planerat att köpa all utrustning utan vill prova dig fram? Under dykutbildningen finns möjlighet att prova ut i samband med köp så passformen blir optimal. Team Divers rekommenderar till en början att använda egen mask, fena och snorkel samt dräkt eftersom dessa delar av dykutrustningen är mest avgörande för upplevelsen och passformen. Det går normalt även utmärkt att använda samma mask, fena, snorkel och dräkt när du skall snorkla i varma vatten.

Om du inte går en dykkurs men vill prova dykutrustning innan köp finns möjlighet att prova i poolen Om du är intresserad i poolen får du betala hyra för dykutrustningen du använder som vi sedan drar av från försäljningspriset. 

Masken skall sitta bekvämt och vara tät mot ansiktet, för bästa resultat vid utprovningen kan du prova ut masken i sitt rätta element under dykkursen. Masker finns med två glas samt helglas. Till tvåglasmasken går det även att beställa slipade glas om du t.ex. har svårt att se instrumenten eller vill se bättre under ytan. En mask med lägre volym passar bättre vid snorkling eftersom den är lättare att tryckutjämna, nackdelen kan vara att synfältet blir mer begränsat.


Snorkel finns med och utan ventil, om dykning är din primära aktivitet rekommenderas snorkel med ventil eftersom den lättare töms på vatten. Om du däremot kommer snorkla mycket kan en snorkel utan ventil vara att föredra eftersom den är lite smidigare.


Fenor finns i helfot samt med hälrem, skall du mestadels dyka i varmare vatten rekommenderas en effektiv helfotsfena eftersom den både går att dyka och snorkla med. Fenor med hälrem krävs vid dykning i kallare vatten eftersom du även kan använda isolerande boots i hälremsfenorna. Om du är osäker på vart du mestadels kommer att dyka men att du tänkt börja i varmare vatten rekommenderar vi att du först väljer att införskaffa ett par helfotsfenor,  eftersom dom då är mer användbara. Vi kan försäkra dig om att i framtiden kommer du märka att du har behov av båda två modellerna. Det finns även tunna neoprenesockor för att optimera passform och värme i helfotsfenor.


Dräkten är liksom ABC utrustningen viktigt att passformen är god. En väl passande dykdräkt ger större upplevelse under ytan. Olika dykdräkter finns för olika typer av vatten. Ibland har man tur och det finns en väl passande dykdräkt att låna men nästa gång kanske det inte finns någon dykdräkt som passar och då blir upplevelsen avsevärt sämre pga av kyla och dålig passform. En egen dykdräkt för dykning i varma vatten väger inte så mycket och är oftast värt att ta med på resan, dykdräkten går också normalt att använda vid snorkling och andra vattenaktiviteter.

Dykdator är också värt att köpa för att undvika tveksamheter vid avläsning under ytan. Det finns ofta möjlighet att hyra dykdator men om du inte är bekant med modellen du kommer använda under dyket kan tveksamheter uppstå vid avläsning, tiden blir djupet, uppstigningshastigheten blir temperaturen, aktuellt djup blir när du får flyga... Man kan jämföra det med att byta mobiltelefon och den sitter du kanske inte på havets botten och lär dig. Egen dator undviker missförstånd.

Övrig utrustning som regulator, väst, flaska och vikter passar ofta bra att låna eller hyra på de flesta dykaktiviteter om du inte tänkt att köpa all utrustning. i början av dykkarriären.


U/W fotografering, kanske har du blivit intresserad av dykning när du sett en vacker bild från världen under ytan. Om du tycker om att fotografera ovan ytan kommer du säkerligen även fängslas av att ta ner kameran under ytan, färger och ljus blir något helt annat än på land. Kameran kan i allmänhet användas både under och ovan ytan med ett vattentätt hus. Många kompaktkameror har prisvärda vattentäta hus, till systemkameror finns det också hus. Till vissa kompaktkameror finns vattentäta hus med begränsat djup, viktigt att ett kamerahus går ner till ca 40 meter för kunna användas vid dykning, kamerahus för grundare djup är till för bad eller snorkling. Vi kan hjälpa dig välja rätt kamera om du vill föreviga upplevelsen under ytan. Många som har fotograferat mycket på land och börjar fotografera under ytan får en ny spännande och utmanande aktivitet att bita i, det är inte samma sak att få en bra bild under ytan som på land.


Regulatorn är nog så viktig del av dyktrustningen eftersom luft är lite elementärt under ytan. Alla regulatorer vi säljer är godkända men det finns vissa skillnader beroende på modell och vad regulator är avsedd för. Om du mestadels skall dyka i varma vatten passar vissa regulatorer bättre med avseende på vikt och vilken typ av vatten du dyker i, om du istället skall dyka i Sverige är en regulator med frysskydd mer viktigt. Skall du dyka utomlands passar det oftast bäst med en Yoke koppling medans i Sverige är även DIN vanligt. Det går att använda semesteryoke på en DIN regulator men då kan den bli lite längre och klia i nacken under ytan. Vi hjälper gärna till i valet av regulator.


BCD finns i barn, dam och herrutföranden, vissa passar bättre i varmare vatten medan andra passar bättre i våra vatten. Skillnaden är bl.a. lyftkraft samt integrerat viktsystem utöver storlek och passform.


Dykflaska, Om du dyker mycket framförallt i Sverige rekommenderas egen flaska eftersom du då kan väga av dig med din egen flaska. Olika flaskor har olika flytkraft vilket påverkar bekvämligheten under ytan. Är du van att dyka med en lite lättare flaska och helt plötsligt för en mer negativ flaska blir avvägningen helt annorlunda. Om du vanligtvis gör av med mindre luft än  dina dykkamrater finns ingen anledning att släpa runt på en för stor flaska, om du däremot gör av med mer luft än kompisarna är det befogat att använda en större flaska så ni kan vara lika länge under ytan.
 

I samband med bokning av kurs får du unika erbjudande om dykutrustning endast för våra kursdeltagare.

FästpunktMask
FästpunktSnorkel
FästpunktFenor
FästpunktDrakt
FästpunktDykdator
FästpunktUWFoto
FästpunktRegulator
FästpunktBCD
FästpunktDykflaska
bottom of page